Thursday, December 31, 2009

Hari ni Khamis

Khamis bermakna sekejap je lagi aku akan weekend..haha..Almaklumlah tak de class jumaat, sabtu and ahad. Apa2 pun pukul 11 ni ada presentation chem. Dah lama tak present ni. Cuak gak!

Dari Anas bin Malik r.a ia berkata: " Rasulullah SAW telah ditanya sahabat tentang hari Khamis, maka Rasulullah SAW bersabda: Hari Khamis adalah hari tercapainya hajat. Lalu ditanya kembali: Mengapa demikian ya Rasulullah? Baginda menjawab: Kerana Nabi Ibrahim as. masuk menghadap Raja Mesir pada hari tersebut, maka ia mendapat hajatnya dan Nabi Ibrahim diberi Siti Hajar."

Para ulamak telah mengisahkan bahawa ada 7 Nabi dan wali memperoleh sesuatu pada hari Khamis:

1. Nabi Ibrahim as. menemui Raja Mesir pada hari Khamis, maka beliau dapat Siti Hajar.
2. Tukang memberi minum raja Mesir keluar pada hari Khamis, maka ia mendapat kebebasan dari penjara.
3. Saudara2 Yusuf menemui Yusuf pada hari Khamis, maka mereka mendapat kenikmatan.
4. Bunyamin masuk ke Mesir pada hari Khamis maka ia berjumpa dengan abangnya Yusuf.
5. Ya'kub as. masuk ke negeri Mesir pada hari Khamis maka beliau mendapat keamanan.
6. Musa as. masuk ke Mesir pada hari Khamis maka beliau bertemu dengan Qibti.
7. Nabi Muhammad SAW memasuki Kota Mkah pada hai Khamis maka baginda mendapat kemenangan.

Moga2 presentation hari ni berjalan dengan lancar.Insya-Allah.Amin..


Muhammad Isa Selamat, Rahsia 7, Darul Nu'man, m/s 104

Sunday, December 20, 2009

..

Solitude
is where you will find dignity.
repose,
happiness,
and..
security.

You should treat company like a fire:
warm yourself but do not fall in
[You may draw near but without going right in]

Saturday, December 19, 2009

laparnya..

5:36 am.
masih bersengkang mata menyiapkan kerja2 yg menuntut untuk disiapkan before naik cuti iaitu isnin ni (tolak hari ni=1 hari lagi!!
and..
I found this nice blog and this while searching for my btq assignment. Boleh la view balik kalau free lepas ni.Hope next week gonna be ok.insyaallah.

Friday, December 18, 2009

man_of_disaster

Pantang!
Cukup pantang betul bila depan mata sendiri lihat, telinga sendiri dengar lelaki marah2, tengking2 or naik tangan kat perempuan. Hello! Siapa kamu nak kasar2 dan nak tunjuk macho (konon) sebagai seorang lelaki. Anda bukannya ada sebarang ikatan pun untuk suka2 hati marah orang perempuan. Ok.

Lelaki oh lelaki..
Memang tak patut berkasar dengar kaum hawa. Even as a husband or brother, kalau ada saudara wanita yang buat silap pun, at least cakaplah baik2. Sekasar-kasar seorang perempuan pun, hati wanita ni cukup halus and sensitive you know!? Bukan ke lelaki yang sepatutnya guide and protect women? Inikah contoh terbaik bakal pemimpin keluarga merangkap pemimpin negara kelak? Tepuk dada, tanya jap kat diri sendiri.

Wake up girls!
Memanglah perempuan tu secara amnya lagi lemah dari lelaki. Tapi, selemah-lemah perempuan pun tak bermakna lelaki yang 'kononnya' comfirm nak kahwin dengan kita nanti tu boleh buat sesuka hati dekat kita. Are you really sure about that? Hati manusia boleh saja berubah2.. Tapi memang geramlah and kesian juga tengok perempuan yang biarkan saja lelaki buat sesuka hati kat dia. The power is in our hands! Kalaulah aku ada power macam superman; bawa lari perempuan2 yang dikasari (cewah,ayat!) ke tempat lain yang lebih selamat atau jadi ultraman; campak laki2 tak guna ni ke hujung dunia.hmm.. macam best je bunyi.

Thursday, December 17, 2009

Selamat Tahun Baru!

Barangsiapa yang membaca doa awal tahun ini, insya Allah dirinya akan terpelihara daripada gangguan dan godaan syaitan di sepanjang tahun tersebut.

Doa Awal Tahun:


Maksudnya:
Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang dan Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.
Wahai Tuhan, Engkaulah yang kekal abadi, yang qadim. yang awal dan ke atas kelebihanMu yang besar dan kemurahanMu yang melimpah dan ini adalah tahun baru yang telah muncul di hadapan kami. Kami memohon pemeliharaan dariMu di sepanjang tahun ini dari syaitan dan pembantu-pembantunya dan tentera-tenteranya dan juga pertolongan terhadap diri yang diperintahkan melakukan kejahatan dan usaha yang mendekatkanku kepadaMu Wahai Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Mulia.
Wahai Tuhan Yang Maha pengasih dari mereka yang mengasihi dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad. Nabi yang ummi dan ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan kesejahteraan ke atas mereka.


***

Barangsiapa yang membaca doa akhir tahun ini, maka syaitan akan berkata:"Hampalah kami di sepanjang tahun ini".


Doa Akhir Tahun:


Maksudnya:
Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang dan Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.
Wahai Tuhan, apa yang telah aku lakukan dalam tahun ini daripada perkara-perkara yang Engkau tegah daripada aku melakukannya dan aku belum bertaubat daripadanya. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupakannya. Dan aku telah melakukannya di dalam keadaan di mana Engkau berupaya untuk menghukumku, tetapi Engkau mengilhamkanku dengan taubat selepas keberanianku melakukan dosa-dosa itu semuanya. Sesungguhnya aku memohon keampunanMu, maka ampunilah aku. Dan tidaklah aku melakukan yang demikian daripada apa yang Engkau redhainya dan Engkau menjanjikanku dengan pahala atas yang sedemikian itu. Maka aku memohon kepadaMu.
Wahai Tuhan! Wahai yang Maha Pemurah! Wahai Yang Maha Agung dan wahai Yang Maha Mulia agar Engkau menerima taubat itu dariku dan janganlah Engkau menghampakan harapanku kepadaMu Wahai Yang Maha Pemurah. Dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad, ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan mengurniakan kesejahteraan ke atas mereka.

p/s: kalau tak berapa jelas, refer sini

Friday, November 27, 2009

Trisy can.I also can. You too can..



Mampukah kita tinggalkan masa silam kita dan buka buku baru?

" to live well or live hell, we choose." Jade.hlovate.

Our choice..

Al-Fatihah..
Buat cousin aku,
Muhamad Arsyad bin Muhd. Raffik.
12 years old boy nak masuk 13 this january.
Arwah telah dipanggil ilahi lebih kurang 4.30 pagi tadi.
Meninggal sebab sakit jantung..
Alhamdulillah selamat dikebumikan before solat jumaat tadi.
Semua berjalan lancar.
Saudara mara pun semua ada pagi ni.
Semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan hambaNya yang beriman dan bertaqwa.


Firman Allah Ta’ala:

“Katakanlah (wahai Muhammad): “Sebenarnya maut yang kamu larikan diri daripadanya itu, tetap menemui kamu; kemudian kamu akan dikembalikan kepada Allah yang mengetahui segala yang ghaib dan yang nyata, lalu Dia memberitahu kepada kamu apa yang kamu telah lakukan (serta membalasnya).” (Al-Jumu’ah: 8.)


Kematian.. Satu lagi peringatan buat aku dan semua yang masih hidup.Kita tak tahu bila nyawa kita akan diambil.Entah esok atau lusa atau sebentar lagi. Wallahua'lam.Selagi sihat ni, kita manfaatkan hidup kita semaksimum mungkin.Jauhkanlah segala maksiat, tingkatkan amal salih.Takutkah kita apabila malaikat maut datang mencabut nyawa,kita masih bergelumang dengan dosa?nauzubillah.minta dijauhkan.

Things're easier said than done.

Ya..aku tau.aku pun tengah cuba.aku pun tengah rasa. Bak kata orang dulu2; bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian.=)

Insya-allah.Allah bersama kita.

Monday, November 23, 2009

Dengan siapa kamu duduk?

Sekadar perkongsian dan renungan..

Barangsiapa yang duduk dengan lapan macam manusia akan ditambah Allah baginya lapan corak hidup:

1. Barangsiapa suka duduk berserta orang kaya, Akan ditambah Allah kecintaannya kepada dunia dan keinginan kepadanya.

2. Barangsiapa suka duduk berserta orang miskin, Akan dijadikan Allah baginya kesukaan bersyukur dan redha menerima pembahagian yang ditentukan Allah.

3. Barangsiapa suka duduk dengan Sultan (Pemerintah Negara), akan ditambah Allah kasarnya dan sombongnya.

4. Barangsiapa suka duduk dengan perempuan, (bukan muhrim) akan ditambah Allah bodohnya dan syahwatnya.

5. Barangsiapa suka duduk bersama kanak-kanak, akan ditambahkesukaannya bermain-main dan bersenda gurau.

6. Barangsiapa suka duduk dengan orang fasiq, akan bertambahlah beraninya berbuat dosa dan menunda-nunda taubat.

7. Barangsiapa suka duduk dengan orang-orang soleh, akan bertambahlah keinginannya untuk taat.

8. Barangsiapa suka duduk dengan para ulama' maka bertambahlah ilmu dan waraknya.

Friday, November 20, 2009

SYNDROME: aku nak kahwin!!


assalamualaikum and greetings to all..

before apa2 aku nak cakap dulu,
bukan aku nak kahwin ok.
scary aku rasa..
but to be frank..
my beloved friends keep talking about this 'marriage' thingy
haila~~
everywhere..& most of the time.
during lunch hour, at hostel, even in the class!
everybody has been infected by this so call
'miang2 keladi' syndrome


some are too materialistic:
"Aku kalau nak cari suami, yang penting kaya raya, hantaran RM5000000.."

"mak aku punya syarat, mesti kena yang anak datuk.."

some are funny and cool:
"kitakan dah belajar sampai math4.kalau dapat budak medic kan comel.aku ajar dia kira2, dia ajar aku bio.hahaha"

"aku nak kahwin umur 30."

"janganlah dapat yang kelantan, terengganu..tak paham aku nanti"

some are good too:
"kita nak yang doktor dan hafal quran"

"aku tak kesah asal dia boleh bimbing aku ke arah yang lebih baik ok da"

***

ok.that enough!
whatever your choice and dream..
bear in mind that
your personality reflects your partner
pray for the best.

"And among His Signs is this, that He created for you mate from among yourselves, that you may dwell tranquillity with them, and He has put love and mercy between your(hearts); verily in that are Signs for thos ewho reflect"

buat kawan2 aku yang masih couple tu
aku doakan korang cepat2 kahwin
senang nak pegang2,dating2,peluk2,berdua2..
tak ya da risau pasal halal haram (risau ke?)
no offence.



p/s: by the way, can a girl approaches boy if he is too slow??haha..sound gluttonous!





Thursday, November 12, 2009

Azam (bukan nama orang)



sekadar hiasan...(suspect a!)

salam sejahtera pada semua..

3 minggu sudah aku berada di bumi cfs ini..bumi yg bertuah lagi mendamaikan.cewahh!!hampir 3 minggu juga tidak mengupdate blog ini.3 minggu menunggu elaun tak masuk2.3 minggu yg penuh diisi dgn segala pelbagai aktiviti di sini.

Ini adalah sem terakhir aku di sini. Hanya 12 contact hour saja. Weekend yang bermula Khamis:1 pm hingga Isnin:10 am setiap minggu.haha.. Amat sedikit berbanding rakan2 lain.hehe.. (jangan jeles semua!). Classmateku..jangan asyik tidur je ok=)

Kebiasaannya, kita akan berazam untuk setahun sekali. Tapi sejak menjadi student u ni (cehh!), azam aku akan di alter and diupgradekan setiap sem mengikut kesesuaian dan kehendak hati yang selalu berubah-ubah.

Contohnya, sem akhir ni aku nak isikan masa aku semanfaat yang boleh dengan segala macam program2 kat sini. Tapi more towards majlis2 ilmu dan progaram2 yang boleh hidupkan hati aku yang hampir nyawa2 ikan ni. At least keluar dari sini nanti dapatlah something. Tak adalah sia2 duduk sini study semata2 untuk score pointer flat-4.=p

"Demi masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian kecuali orang2 yang beriman dan beramal soleh dan mereka pula berpesan dengan kebenaran dan berpesan dengan sabar." (Al-'Asr)

Seingat aku sepanjang sem1 sampai sem3 memang aku tak ikut langsung apa2 talk atau program kat sini melainkan join beberapa club. penat ex-roommate aku ajak,ajak dan ajak budak kepala batu ni (kesian su & fa). Memang rugi betul bila ingat2 balik, masa yang banyak dihabiskan dengan enjoy2 shopping, lepaking, socializing..Teruk giler!

Nasib baiklah tersedar sem2 akhir ni. Tersedar bila dah tak ada orang yang selalu ingatkan kita(padan muka! buat pandai je dulu).. Contact hour pun sikit so bolehlah join banyak2 program.

3 minggu ni je dah banyak program2 kat uia ni. PRESSS seeker week lah, SMAC(sports & martial art carnival), banyak giler talk best2, class tasmiq, usrah etc. Tapi tak adalah aku dapat pergi semua. Mana yang senang dihati dan ada masa usha2 lah..

Kesimpulannya, jomlah kita isi masa dan diri kita dengan benda2 berfaedah. Kurangkanlah benda2 menyeronokan hidup dunia yang menjauhkan kita dari Pencipta alam sebenarnya. Jangan sudah terhantuk baru nak tergadah. Sesal kemudian tidak berguna.. (lebih ditujukan untuk diri sendiri)

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." ( Al-Baqarah:216)


thanks korang =)

Tuesday, October 27, 2009

people

Jangan salahkan orang ..
jika mereka tak memenuhi cita rasa kita
sedangkan kita selalu tak ambil kesah pasal mereka
kita selalu merendah-rendahkan mereka..

Jangan salahkan orang..
kalau mereka tak menepati masa
sedangkan kita selalu buat mereka tertunggu-tunggu
dengan sengaja.
mungkin itu tanda protes mereka terhadap kita.

Jangan salahkan orang..
kalau mereka tak menjawab panggilan atau membalas message kita
sedangkan kita selalu buat tak nampak je panggilan mereka
kita hanya pandang sepi
dan teruskan kerja lain seperti biasa

Jangan salahkan orang..
kalau apa yang kita cakap tak diambil peduli orang lain
sedangkan kita selalu buat ikut kepala sendiri
Malaysia ni kan negara demokrasi

Jangan salahkan orang..
kalau nasihat kita tak didengari orang
sedangkan kita sama je dengan orang yang dinasihati
cakap tak serupa bikin!

kesimpulanya..
jangan salahkan orang kalau buat perkara yang kita tak suka
sedangkan kita selalu buat benda yang orang tak suka
jangan selalu menunding jari, mencari kesalahan orang
sekali, dua kali tak pe..
boleh diterima dan consider lagi..
manusia mudah lupa..
tapi kalau dah jadi habit...

takut2 hilang kepercayaan orang terhadap kita
hilang rasa hormat orang terhadap kita

kita mungkin tak nampak perasaan orang
mereka still mereka yang sama
tapi mungkin juga mereka itu malas nak bangkitkan isu

Bebaskan diri kita dari berhipokrit ini
kerana itu adalah sifat2 orang munafik
iaitu "bila bercakap dia berdusta, bila berjanji dia memungkirinya dan bila diberi tanggungjawab dia mengkhianatinya."


p/s:entry ni tiada dituju pada mana pihak.cuma pendapat seorang yang kurang cerdik pandai.mungkin releven untuk sesetengah pihak.mungkin juga tidak relevan langsung untuk sesetengah pihak.relevankah aku dihatimu?

Monday, October 26, 2009

~lalala~

see me there soon..insya-allah

4 perkara

Renungilah empat perkara di bawah ini seperti yang pernah diperingatkan oleh Imam Al-Ghazali:

Pertama: Berurusanlah dengan Allah sepertimana kamu suka orang bawahanmu berurusan denganmu dengan cara yang terbaik.

Kedua: Setiap kali kamu bekerja dengan orang lain, perbuatlah sepertimana kamu mahu diperbuat ke atas diri kamu. Kerana tidak sempurna iman seseorang selagi mana dia tidak suka orang lain memperolehi sesuatu yang dia sendiri menyukainya.

Ketiga: Jika kamu mahu mempelajari sesuatu, pilihlah untuk mempeljari ilmu yang dapat memperbaiki hati dan memperbaiki jiwa dan sanubarimu.

Sekiranya kalau kamu tahu umurmu hanya tinggal seminggu sahaja lagi, sudah pasti kamu tidak akan memilih untuk mempelajari ilmu fiqh, tahudid, sirah, akidah dan sebagainya.

Dan mungkin juga kamu akan mengawasi hatimu dan berusaha melepaskannya dari belenggu dunia.

Kamu akan memperbaiki akhlakmu dan sibuk untuk beribadat kepada Allah SWT (selaku Penciptanmu) setiap saat.

Justeru, kamu mestilah sentiasa berakhlak mulia, kerana sesungguhnya kematian itu akan datang pada bila-bila masa sahaja.

Begitulah cuba kamu bayangkan, jika seorang pemimpin negara akan datang menziarahimu, sudah tentu kamu akan lakukan persiapan yang mantap, menghias rumah, memperbaiki mana-mana yang tidak betul dan bermacam-macam lagi.

Keempat: Janganlah mengumpul harta dunia lebih daripada keperluanmu untuk satu tahun.

Rasulullah s.a.w. sendiri menyediakan bekalan yang sebanyak itu sahaja untuk isteri-isteri baginda yang lebih kukuh imannya hanya dengan disediakan bekalan untuk sehari setengah sahaja. Bagi orang yang suka mengumpul harta hingga tidak sempat untuk menjenguk rumah Allah tujuan untuk beribadat kepada-Nya, maka orang itu akan disibukkan Allah SWT.

Saturday, October 24, 2009

kagum

kagum aku dengan mereka..
mereka2 yang berani tampil kehadapan
memegang mike..
bersuara dengan lancar dan yakinnya..
menyampaikan kata2 perangsang, nasihat, motivasi..
mengingatkan antara satu sama lain..
cukup berkaliber..
cukup membina..
bermakna ilmunya.

walaupun umur mereka sama saja dengan aku
mereka amat pandai berdakwah
memberi hujah2,contoh2
berlandaskan al-quran dan hadis..
pemuda-pemudi harapan bangsa.

aku??
rasa begitu cetek sekali ilmu kalau ingin bercakap soal ini
self-confidence yang amat kurang aku rasa
amat teruk sekali..
mungkin..
kerana kurangnya aku mengenai ilmu agama ni
mungkin juga..
aku bukan dari background yang kuat landasan agamanya
perasaan yang amat teruk
perlu dihakis secepat mungkin!

"Kehidupan dunia ini tidak lain kecuali permainan dan hiburan sedang kampung akhirat itulah hidup yang sebenar, andai mereka mengetahui" Al-Ankabut 64

ya..dunia ni hanya sementara..
akhiratlah matlamat utama kita..
aku perlu berubah!!
merangkak2, bertatih2 dan terus maju..
kena yakin, semangat & istiqamah
tiada yang mustahil
atikah boleh
yeah!

"Ya Allah..janganlah kau ambil nyawaku sebelum aku siap sedia..jadikan pengakhiran hidup ku dalam keadaan husnul khotimah..."amin..

****
SMAC induction course dah 2 hari berlangsung
baru lepas games..
volleyball and netball cukup penat
letih
sakit2 joint and muscle aku
almaklumlah dah lama tak bersukan
stretching pun ala kadar je tadi.
muka dah merah&kegelapan dek simbahan cahaya matahari
mau lunch
perut dah berkeroncong ni.
****

Thursday, October 22, 2009

Antara bersin dan menguap?

Dari Abu Hurairah radhiyallahu ta’alaa anhu, Rasulullah bersabda, :

“Sungguh Allah mencintai orang yang bersin dan membenci orang yang menguap, maka jika kalian bersin maka pujilah Allah, maka setiap orang yang mendengar pujian itu untuk menjawabnya; adapun menguap, maka itu dari syaitan, maka lawanlah itu sekuat tenagamu. Dan apabila seseorang menguap dan terdengar bunyi: Aaaa, maka syaitan pun tertawa karenanya”. (Shahih Bukhari, 6223)

Imam Ibn Hajar berkata:

“Imam Al-Khathabi mengatakan bahwa makna cinta dan benci pada hadits di atas dikembalikan kepada sebab yang termaktub dalam hadits itu. Yaitu bahwa bersin terjadi karena badan yang kering dan pori-pori kulit terbuka, dan tidak tercapainya rasa kenyang.

Ini berbeda dengan orang yang menguap. Menguap terjadi karena badan yang kekenyangan, dan badan terasa berat untuk beraktivitas, hal ini karena banyaknya makan . Bersin bisa menggerakkan orang untuk bisa beribadah, sedangkan menguap menjadikan orang itu malas (Fath-hul Baari: 10/6077)

Nabi menjelaskan bagaimana seseorang yang mendengar orang yang bersin dan memuji Allah agar membalas pujian tersebut.

Rasulullah bersabda:

"Apabila salah seorang diantara kalian bersin, maka ucapkanlah Al-Hamdulillah, dan hendaklah orang yang mendengarnya menjawab dengan Yarhamukallahu, dan bila dijawab demikian, maka balaslah dengan ucapan Yahdikumullahu wa Yushlihubaalakum "(HR. Bukhari, 6224)

Dan para doktor di zaman sekarang mengatakan, “Menguap adalah gejala yang menunjukkan bahwa otak dan tubuh orang tersebut membutuhkan oksigen dan nutrisi; dan karena organ pernafasan kurang dalam menyuplai oksigen kepada otak dan tubuh.

Dan hal ini terjadi ketika kita sedang mengantuk atau pusing, lesu, dan orang yang sedang menghadapi kematian. Dan menguap adalah aktivitas menghirup udara dalam-dalam melalui mulut, dan bukan mulut dengan cara biasa menarik nafas dalam-dalam !!!

Karena mulut bukanlah organ yang disiapkan untuk menapis udara seperti hidung.

Maka, apabila mulut tetap dalam keadaan terbuka ketika menguap, maka masuk juga berbagai-bagai jenis mikroba, kuman dan debu, atau kutu bersamaan dengan masuknya udara ke dalam tubuh.

Oleh karena itu, datang petunjuk nabawi yang mulia agar kita melawan “menguap” ini sekuat kemampuan kita, atau pun menutup mulut saat menguap dengan tangan kanan atau pun dengan punggung tangan kiri.

Bersin adalah lawan dari menguap yaitu keluarnya udara dengan keras, kuat disertai hentakan melalui dua lubang: hidung dan mulut. Maka akan terkuras dari badan bersamaan dengan bersin ini sejumlah hal seperti debu, haba’ (sesuatu yang sangat kecil, di udara, yang hanya terlihat ketika ada sinar matahari), atau kutu, atau mikroba yang terkadang masuk ke dalam organ pernafasan.

Oleh karena itu, secara tabiat, bersin datang dari Yang Maha Rahman (Pengasih), sebab padanya terdapat manfaat yang besar bagi tubuh. Dan menguap datang dari syaithan sebab ia mendatangkan bahaya bagi tubuh.

Dan atas setiap orang hendaklah memuji Allah Yang Maha Suci Lagi Maha Tinggi ketika dia bersin, dan agar meminta perlindungan kepada Allah dari syaitan yang terkutuk ketika sedang menguap. (Lihat Al-Haqa’iq Al-Thabiyah fii Al-Islam: hal 155).

Dibaca dari:iLuvIslam
Bersumberkan:http://wishbeukhti.wordpress.com/

Wednesday, October 21, 2009

Kita Hamba

Kita adalah insan yang dihidupkan buat sementara
Kita adalah insan yang hakikatnya adalah hamba
Tapi mengapa sering kita tangguhkan perintah waktu untuk menyembahNya
Tapi mengapa kita selalu lengah dengan kewajiban sebagai hamba

Kita adalah insan yang dihidupkan buat sementara
Kita adalah insan yang hakikatnya adalah hamba
Tapi mengapa kita selalu lengah dengan kewajiban sebagai hamba

Sedang Tuhan tak pernah lupa
Untuk mencurahkan segala nikmatNya
Bahkan Tuhan Maha Pengampun
Di atas segala dosa yang dilakukan
Bagi mereka yang insaf dan mahu bertaubat
Bagi mereka yang insaf dan mahu bertaubat

Tuesday, October 20, 2009

Innalillah..

Aku terkedu..
Message dari classmateku sebentar tadi..

"Salam.Rakan kita Nor Syaridah Mohd Noh baru saja kehilangan ayahnya. Sedekahkan Al-Fatihah untuk arwah dan doakan bekalan ketabahan buat kawan kita. Al-Fatihah"
Satu peringatan aku rasa
Setiap yang hidup akan menemui saat kematiannya
Bila masanya?
Hanya Allah yang Maha Mengetahui..
Sudah bersediakah kita menghadapinya?
Semoga kita semua berada di dalam rahmatNya
Semoga ditempatkan di kalangan hamba2Nya yang beriman dan bertaqwa
Insya-Allah..
Amin.
Kepada Ida dan keluarga..
Semoga tabah menerima dugaan ini.

Monday, October 19, 2009

Cerita 4 hari lepas..

At last..dapat juga online! *senyumkambing* (with BIG s)

4 hari tak online ni, masa banyak dihabiskan dengan makan2, reading, sleeping..lalala..
More time also to know myself, family, friends and the Creature.

Kat rumah ni ada satu kotak besar buku
Ada far relative kasi, dia nak pindah..
Buku2 agama..
Pernah belek2 before this, tapi tak berkesempatan baca.
Alasan!
But for the past 4 days I managed to finish one book.*bigapplause*

Ada satu article I’d read, bunyinya macam ni:
“ manusia ni lebih tertarik & mudah ingat dengan cerita2..”
Fairy tales, folk tales, taletubies, cerita2 tahyul, gossip2 hangat..
Mesti boleh ingat sampai sekarang (betul tak)
Haha..
So I guessed buku sirah for starting might be interesting
Kisah Fatimah Al-Zahra; Puteri Kesayangan Rasulullah.
Nak baca sirah nabi macam tebal pulak buku dia,
And finally I decided to read this book yang senipis 166 pages (semua nak consider, lazy atikah!) Ok lah nak compare novel2 yg 400-500 pages.hehe..

Memang sedih, Mengayat hati..
Boleh gugur air2 mata orang macho tau *wink*
Tulisan Abu Ubaidillah Syariff
Tak boleh cerita banyak2
Nanti kena saman dengan penerbit

***
Sedikit episode hidup Ummu Abiha

Suatu hari ketika Rasulullah di masjid, musuh2nya membalingnya dengan najis kibasy. Fatimah yang kecil lantas mendekati ayahnya mengambil kotoran itu dan membuangnya. Lalu dengan tangannya yang kecil membersihkan kepala dan muka ayahnya, menghiburkannya dan pulang ke rumah.

Sikap tulus gadis kecil itu, membantu dan menghiburkan baginda tika senang dan susah hingga disebut ‘Ummu Abiha’, ibu dari ayahnya.

***
Fatimah hidup bersama Ali bin Abu Talib dalam kemiskinan. Fatimah menggiling gandum sendiri,memasaknya, bekerja di rumah dan nampak ratusan kali mengangkut air.

Ali yang sedih melihat kesengsaraan dan kesulitan hidup isterinya lalu meminta nabi seorang pembantu.

Rasulullah tidak memberi pembantu kepada mereka kerana hamba2 yang dihadiahkan kepada Rasulullah telah dijual dan wangnya dibahagi-bahagikan kepada ahli suffah yang kelaparan.

Satu malam yang dingin, Rasulullah datang ke rumah anaknya dan melihat Fatimah dan Ali tidur menggigil kerana hanya diselimuti kain nipis, begitu pendek sehingga bila mereka menariknya ke kepala, kakinya terbuka tetapi bila mereka menutupi kakinya kepalanya terbuka.

Dengan lemah-lembut baginda memerintahkan, “Jangan bergerak dari tempat kamu,” kemudian menambah “Tidakkah kalian ingin tahu tentang sesuatu yang lebih baik dari permintaanmu?”

“Ada sesuatu yang dikatakan jibril kepadaku sekarang kusampaikan kepadamu. Setiap selesai solat, ucapkan ‘allahuakbar’(10×),’alhamdulillah’(10×) dan ‘subhanallah’(10×). Jika hendak tidur ucapkan ‘allahuakbar’(30×), ‘alhamdulillah(30×) dan ‘subhanallah’(30×)"

I’d tried this. No nightmare or mimpi2 yang mengarut anymore.Soothing me. I sure ada banyak lagi kelebihan yang tak discover lagi. For sure the good one. Tak rugi rasanya kalau try.

esok balik uia..tata jb!

Wednesday, October 14, 2009

Jenis-jenis manusia- ENDING

this is the end part of 'Jenis-jenis manusia'
you're advised to read PART1 & PART2 first

~enjoy reading, enjoy thinking!~

16. Orang yang maju dalam hidupnya:
Anda sentiasa mempertingkatkan ilmu agama anda. Bukan setakat berharap pada Pendidikan Islam atau kelas Fardu Ain saja, anda juga membaca kitab2 agama, berdampingan dengan orang yang tinggi ilmu agamanya, ke ceramah2 atau forum2 agama dan lain2 yang seangkatan dengannya.

17. Orang yang mundur:
Anda tidak mempedulikan halal, haram sesuatu perkara. Main larung(bedal/tibai/hentam semua/??) je semua benda. Kalau makanan tu tak dicheck tanda halalnya dan kalau buat sesuatu perkara tu tidak berfikir dengan sedalam-dalamnya tentang consequence nya.

18. Orang yang gila:
Anda tidak solat walaupun pada zahirnya anda tidak mempunyai masalah haid atau tidak siuman. Pelik betul..

19. Orang yang rugi:
Anda amat berat untuk melakukan ibadat dan amalan2 kebaikan walaupun anda sudah layak dipanggil ayah/ emak, uncle/ auntie, datuk/nenek. Panggilan yang dipanggil itu menandakan umur anda hampir dengan kematian. Beringatlah!

20. Orang yang selalu ditipu:
Jenis manusia ini banyak dilihat penulis lahir daripada remaja2 dijalanan sana. Ala.. yang membawa motor seperti membawa kapal terbang tu. Ramai yang menggelar anda 'mat rempit' atau 'minah rempit'. Anda membawa motor anda dengan lagak ngeri dan membahayakan diri anda dan rakan baik atau awek anda dibelakang. Anda telah membahayakan nyawa anda dan orang sekeliling. Anda menyangka bahawa kematian itu hanya berlaku pada orang tua??!!Anda sememangnya tertipu dengan statement tidak berasas ini.

21. Orang yang paling cantik:
Anda mempunyai akhlak dan peribadi yang baik. Sampaikan penulis yang perempuan ni pun turut terpikat dengan peribadi anda apatah lagi laki2 yang sedang mencari calon isterinya. Tapi anda amat pandai menjaga diri anda daripada dinodai dan dicemari balak2 gantang lagi gatal di luar sana. Syabas diucapkan!

22. Orang yang mempunyai rumah paling luas:
Apabila anda mati, anda membawa amal2 kebaikan yang boleh memperluaskan kubur anda.

23. Orang yang mempunyai rumah sempit lagi dihimpit:
Anda, ketika mati tidak membawa amal2 kebaikan sehingga kubur anda menghimpit anda.

24. Orang yang mempunyai akal:
Apabila anda amat pandai menggunakan akal anda di dunia ini untuk menghindarkan seksaan neraka. Kelak, anda bakal menjadi penghuni syurga yang kekal abadi. Insya-Allah.


"..Allah tak akan mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri.." ( Al-Rad:11)



end of story

***

Can you feel the pain I'm sufferring now??then you should be thankful..

Monday, October 12, 2009

Jenis-jenis manusia- PART 2

entry ini adalah sambungan daripada 'Jenis-jenis manusia-PART 1'
bole baca dulu PART 1
nanti tak faham pulak =)
~enjoy reading, enjoy thinking!~


9. Orang yang sibuk:
Anda amat sibuk dan tidak mengambil berat waktu solat anda seolah-olah anda mempunyai kerajaan seperti kerajaan Nabi Sulaiman.

10. Orang yang manis senyuman:
Apabila anda di timpa musibah anda berkata "Inna lillahi wainna illaihi rajiuun." Lalu sambil berkata,"Ya Rabbi Aku redha dengan ketentuanMu ini", sambil mengukir senyuman =)

11. Orang yang menangis airmata mutiara:
Apabila anda sedang bersendiri, lalu anda mengingati akan kebesaran Tuhan dan menyesal akan dosa-dosa yang lalu sehingga mengalir airmata.

12. Orang yang kaya:
Anda bersyukur dengan apa yang ada dan tidak tamak haloba dengan nikmat dunia yang sementara ini.

13. Orang yang miskin:
Anda tidak puas dengan nikmat Allah dan sentiasa ingin menambah-nambah harta kekayaan. Anak, isteri ditinggalkan semata-mata ingin mencari kekayaan duniawi yang tiada penghujungnya.

14. Orang yang pandai:
Anda sedar akan amal ibadat anda yang kurang, lalu berusaha mempertingkatnya dan bersiap-sedia untuk hari kematian kerana kehidupan dunia ini hanyalah seketika sedangkan akhirat kekal abadi. Tahniah! Anda memang seorang yang pandai.

15. Orang yang bodoh:
Anda beriya-iya berusaha kuat untuk dunia sedangkan hari akhirat anda abaikan. Anda sibuk mengejar tutorial,assignment dan pembacaan yang tak habis2 sedangkan solat wajib anda lambat-lambatkan. Jangan sampai nyawa anda ditarik ketika anda sedang berseronok-seronok dengan hal keduniaan.


to be continued..
last but not least =)

Jenis-jenis manusia- PART 1

Dekat dunia ni ada macam2 jenis dan ragam orang. Namun begitu,kepelbagaian ini bukanlah bergantung semata-mata kepada masyarakat majmuk yang berbilang bangsa,iklim, mahupun keturunan anda sekalipun. Tapi kenyataanya, andalah penentu siapa diri anda.Yang mana satu saya, yang mana satu anda?- Selepas mengkaji jenis2 orang ini, anda bolehlah menukar diri anda atau remain untuk jadi anda. Tiada paksaan, tiada diskriminasi.

~enjoy reading, enjoy thinking!~

1. Orang yang sombong:
Semasa hidup, anda tidak mahu sujud pada tuhan yang menghidupkan anda iaitu Allahu Rabbul Alaamin, Tuhan sekalian alam. Maka bertasbihlah segala di langit dan di bumi kecuali jin dan manusia yang sombong.

2. Orang yang mati hatinya:
Apabila dibaca ayat2 al-Quran, Hadith dan cerita2 kebaikan, tidak ada apa2 kesan dalam jiwa anda untuk bertaubat.

3.Orang yang dunggu kepala otaknya:
Virus malas anda memang menjadi-jadi!Anda malas dan tak nak buat ibadat tapi anda rasa Allah tak akan menyeksa anda atas kelalaian anda dan boleh pula rasa tenang dengan kemaksiatan yang anda lakukan.Tahukah anda bilakah anda akan mati?

4. Orang yang kuat:
Bila marah tu, anda tak seperti orang lain yang mengamuk-ngamuk tak tentu pasal, baling semua barang dekat depan mata atau hempas pintu sampai nak tercabut engselnya ke. Sebaliknya, anda tahan marah, berubah posisi atau mengambil wudhuk atau membaca al-quran. Sesungguhnya dengan mengingati Allah hati akan menjadi tenang.

5. Orang yang lemah:
Satu hari anda bersama rakan2 seperumahan anda berjalan2 di shopping complex berdekatan . Terserempaklah dengan seorang rakan yang sedang berjalan mesra, berpimpinan tangan dengan balaknya. Anda pun dengan seronoknya bercerita dengan rakan2 seperumahan anda tentang hubungan intim rakan anda itu,bagaimana mereka boleh rapat,betapa bestnya hubungan mereka, tanpa rasa benci dalam hati anda apabila melihat kemungkaran tersebut.

6. Orang yang bakhil:
Anda memang kedekut! Berat sangat lidah anda yang ringan itu untuk berselawat, bertasbih dan bertahmid.

7. Orang yang buta:
Anda tidak mahu membaca dan meneliti kebesaran al-Quran apatah lagi mengambil pelajaran daripadanya.

8. Orang yang tuli:
Dah berapa banyak kempen2, ceramah2, pamphlet2 diedarkan kepada anda dan mengajak anda untuk meninggalkan perkara2 mungkar dan melakukan perkara2 yang baik tapi anda buat ‘don’t know’ je. Macam benda2 tu hanyalah untuk tatapan semata-mata. Anda tetap dengan prinsip anda:

“biarlah aku dengan dunia aku..”
“Jangan sibuk hal orang lain, jaga tepi kain masing2 ok!”



to be continued..

Sunday, October 11, 2009

Dialog Rasulullah dengan Iblis

Rasullullah SAW pernah bertanya kepada iblis: “Wahai Iblis! Apakah ikhtiarmu ke atas umatku.Aku telah dibangkitkan utk menyelamatkan semua umat manusia agar beriman kepada Allah SWT.”

Jawab Iblis: “Ya Rasullullah, demi kemuliaanmu aku akan bersungguh-sungguh menyesatkan umat manusia dari mengikuti ajaranmu. Aku akan mencampurkan lelaki dengan wanita supaya mudah aku mencelah di tengahnya.”

Tanya Rasullullah SAW lagi: “Wahai Iblis! Apa lagi yang engkau musykilkan?”

Jawab Iblis: “Ya Muhammad! Sebenarnya aku amat hairan dengan sikap umatmu dalam dua perkara iaitu:
1. Mereka mengakui menyintai Allah SWT tetapi pada masa yg sama mereka masih melakukan maksiat dan perbuatan munkar.
2. Mereka sangat benci akan tabiatku tetapi mereka masih mahu mengikut segala hasutanku.”

Firman Allah SWT kepada Iblis: “Sememangnya engkau adalah makhluk terkutuk, demi kemuliaanKu, akan Aku berikan kepada umat Muhammad dua kegembiraan iaitu: kecintaan mereka terhadapKu akan Aku jadikan penebus dosa di atas kesalahan yg telah mereka lakukan kerana helahmu. Kedua, marahnya mereka terhadapmu akan Aku jadikan penebus dosa bagi maksiat yg telah mereka lakukan…”

Maka tercenganglah Iblis mendengar penjelasan sedemikian dari Allah SWT Sedarlah Iblis bahawa umat Muhammad adalah umat yang disayangi Allah SWT yang Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani.

Saturday, October 10, 2009

Marhaban ya marhaban!

Kumpulan Marhaban Kg Melayu Majidee

Hari ni aku ikut atuk pergi marhaban.Siapa yang unfamiliar dengan perkataan ni? Marhaban ni kind of traditional culture kat Johor ni (tak tau negeri lain macam mana) during Hari
Raya Aidilfitri.

Usually, setiap kawasan perumahan dekat Johor ni akan ada Marhaban group. This group, macam group atuk aku ni semua perempuan(mostly pangkat nanny) will go from house to house then adalah bacaan selawat ke atas nabi, pastu ada doa selamat untuk tuan rumah and bacaan2 lain. Time ni mereka akan berdiri dalam holaqoh selama lebih 15-20 minutes.

Habis semua2 tu, tibalah masa untuk makan2. Macam hari ni, siang aku dapat pergi 2 rumah and malam ni ada dalam 4 rumah including rumah atuk aku. Alhamdulillah., banyaklah dapat makan.hehe..Kalau ada rezeki macam aku siang tadi, tuan rumah buat sekali dengan majlis potong jambul cucu dia, so dapatlah makan daging kambing aqiqah yang fresh dan dimasak beriani. Yum2!!Kalau tuan rumah baik, dia akan sediakan plastic supaya kita boleh bungkus makanan bawa balik. And budak2 kecik macam aku akan dapat duit raya atau jajan(gula2/keropok).haha..=)

Jemput2=P


Rezeki jangan ditolak =)


Marhaban ni bukan setakat boleh build good relationship antara jiran, malah boleh menyihatkan badan. Untuk satu rumah je dah berdiri dalam 20 minit berselawat, pastu nak ke rumah lain kita berjalan kaki. Dari pukul 8pm sampai pukul 10 lebih tadi.huh..penat juga la. Respect la nanny2 yang stamina mereka, hebat!


Makcik2, nanny2 bersembang (beramah mesra)

p/s: gambar tak berapa ok.guna camera hp murah je =P



Friday, October 9, 2009

Marvellous!

entry ini khas untuk rakan tanpa mesra, A*ir**.haha..Faham2 jelah orang itu ya! =)

Malam ini saya ingin bercerita mengenai makanan. Topik yang amat mengujakan saya kerana saya memang suka makan. Hari ini saja sudah berapa kali saya makan. Breakfast dengan apam bakar, time rapat umum dengan hazirah di sekitar Bandaraya Johor Bahru siang tadi juga kami sudah makan2, balik rumah makan lagi dan sekarang pun baru lepas pulang dari open house. Makan lagi!



Allah telah menurunkan hujan dan menghidupkan tumbuh-tumbuhan serta binatang ternakan untuk manusia mengambil hasilnya. Dengan makan, bertambahlah tenaga kita untuk kita teruskan hidup dan menjadi khalifah di muka bumi ini.



Pelbagai makanan boleh didapati terutamanya di Malaysia yang tidak mempunyuai krisis kekurangan makanan seperti negara2 lain. Alhamdulillah.. Namun harus diingat, kita sebagai umat Islam hendaklah makan makanan yang halal lagi toyibah(baik/good) dan juga tidak melanggar syariat Islam sewaktu kita nak mendapatkan makanan tersebut. Anjing, bab-1, arak sememangnya HARAM.



Makanan yang halal juga mestilah dari sumber yang halal. Ingin berkongsi satu cerita mengenai ustaz arab saya yang amat menjaga kehalalan(??) sumber pendapatan yang dicarinya. Bayangkan, dia akan melepaskan kita orang betul2 pada waktunya. Tak lambat, tak juga kurang. Kalau dah habis awal tu, dia akan isi dengan nasihat, tazkirah sikit, sirah ke sampilah habis waktu kelas tamat. Kalau dia ada hal; lambat sampai kelas/kena habis awal/tak dapat datang dia akan minta izin dan minta maaf kat kita orang.



Kata ustaz, gaji yang diberikan adalah untuk setiap saat, minit dan jam yang dia ajar.kalau dia lambat 10 minit misalnya (dia cuba mengira +,-,×,÷, gajinya dengan berapa minit yang dia ‘curi tulang’..saya pun tak berapa faham sangat kira2 ni) berapa sahaja gaji halal yang tinggal untuk bagi dekat anak,isteri makan.Para suami/bakal suami-take note! Itulah kata Ustaz Afi yang amat menjaga tuntutan Islam secara syumul (menyeluruh/comprehensive). Ustaz ni sporting tau!



Cuba lihat diri kita. Dapat duit biasiswa guna untuk apa?? Kerajaan bagi untuk kegunaan pembelajaran; buku2,makan,duit tiket balik.. Kita pula guna untuk shopping,enjoy2, beli hp baru, tengok wayang (untuk peringatan pada diri yang kadang2 terlupa). Berkat ke duit kita tu?? Wallahua’lam. (dah luar topic makan ni)



Sambung balik pasal makan. Makan pun tak boleh sampai banyak2. Kena ada limit. Kalau kita makan terlalu banyak, bukan setakat menggemukkan malah menjadikan kita malas. Sebelum makan tu bacalah bismillah. Makan tu slow2, jangan gelojoh. Lebih baik ikut sunah nabi; kunyah 40 kali (nak lebih 40 sampai betul2 lumat pun boleh). Habis makan tu bacalah doa lepas makan. Kalau tak ingat bolehlah ucapkan Alhamdulillah.


******

Makanan Para Genius Islam

1. Madu
2. Kismis
3. Susu segar
4. Telur
5. Halia
6. Limau oren
7. Buah delima
8. Daging burung merpati
9. Otak ayam
10. Daging ayam (tak ckp kulit/lemaknya)
11. Daging biri2
12. Kekacang
13. Buah badam
14. Kemenyan putih(kemenyan serani/luban/kundar)
15. Za’faran (crocos sativus)
16. Bunga kobis
17. Bunga cengkeh
18. Labu

Elakkan!
1. Organ dalaman
2. Cikedis(fast food)
3. Minuman bergas
4. Jeruk2, asam2


p/s
#Kalau datang Johor jangan lupa try laksa johor, mee rebus, murtabak(size & kuah dia berbeza dari kat kl),nasi beriani, yong tau fu (lain juga.Ia berkuah), ABC(tinggi seperti puncak gunung yg bertoping aiskrim)+++
#Kawan2 kat uia jangan terkejut bila tengok muka aku naik cuti ni da chubby.hehe..
#Bosan tak entry aku kali ni A*ir**…haha..tak da unsur2 math k
#panjang juga aku cerita bab makan.he~~


Rujukan:

Mengendalikan Perut
Hukum Pemakanan Islam
Dampak Buruk Makanan Haram bagi Orang Muslim
Rahsia Pemakanan Genius Islam

Thursday, October 8, 2009

Mc Laurin Series?!?

Malam ni tetiba teringat dakat math 4. Specifically, dekat final paper yang dah lepas hampir seminggu yang lalu. Sebenarnya, dah tak nak ingat lagi. Tapi, Anis yang call tadi. Dia kata sir dah habis marking paper. Berdebarnya hati..

Selalunya,habis je paper tak pun habis je marking sir akan call aku. And aku akan dapat markah secara lintas langsung dari mulut penanda kertas jawapan sendiri(tanpa menunggu result yang akan dikeluar secara online melalui web IIUM) haha... Classmates aku kata aku anak emas sir.hohoh!! Aku senyum saja=)

Sir Azizul Azlan. Memang baik giler dengan class kita orang. Ingat lagi dialog dia "treat me as your friend".. Sometimes aku rasa kita orang dah tersalah guna kebaikan dia. Sorry sir=)

Yang paling aku risau sebenarnya, sir dah tak call aku lagi after the last final paper. Mesti aku buat teruk giler. Lalu, markah pun menjunam jatuh hingga mencecah paksi x. Mungkinkah?? Mungkinkah?? Apa aku da melalut ni.(maaf, waktu tidur aku sekarang/pengaruh novel time cuti kut)

Apa-apa pun aku dah berusaha. Terima jelah apa saja. Teruk ke tak. Semua tu yang terbaik sebenarnya untuk aku. Apa-apa pun mesti lebih berusaha ok. Aja2 fightee!!


2 sem bersama..great!


#3 tips mudah untuk berjaya : doa+usaha+tawakal kpd Allah=cemerlang, gemilang, terbilang

Wednesday, October 7, 2009

Definite integration..

Hidup tak selalunya indah
Satu masa kita di bawah
Satu masa kita di atas
Setiap yang berlaku itu ada hikmahnya
Apa yang pasti ia adalah yang terbaik untuk kita
Itu pasti
Allah itu Maha Merancang
Maha Mengetahui segala sesuatu
Laluinya dengan tabah dan sabar
Pasti ganjaran besar di akhirat kelak
Insya-allah
"Oleh itu maka (tetaplah kepercayaanmu) sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.Sekali lagi ditegaskan, bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan" (Al-Inshirah:5-6)



*Gembira dan sedih itukan tanda nikmat dariNya
smile =)

My Choice

When I walk along the way
The people just stare at me in dismay

They think that I’m forced to wear that “thing”
But actually I wear it for Allah, The King

Maybe they think that I am not free
Just because I wear a headscarf on me

But that’s not true, I am really free
I wear it for Allah, The Almighty

The way we dress is not to show some skin
But for people to judge us not by our body, but from within

They might call me names or even start to stare
But what makes me keep going is knowing Allah is there

So when you pass me walking down the street
Don’t think that I am forced to cover myself up to my feet

It’s a simple way to be modest and humble
So don’t be next to me and start to grumble

I feel proud and tall when I wear my clothe
Because I have nothing at all to show and expose

Now you could only judge my character and my personality
And not of how I dress myself, but for my morality

So this scarf that I have on
Is my choice so don’t be alarmed

I felt right and true when I put my Hijab on from the start
Its because it calmed me, purified me, and soothed my heart

But really the only difference between you and me
Is that I just cover my hair and my body

So if any of you ever see me and hear my voice
Just know that what I wear is only my choice



taken from here

Tuesday, October 6, 2009

Cintaku..cinta monyet

“Malam esok kita keluar ya. Kita dinner dekat Danga Bay macam selalu. Tapi awak yang kena belanja saya sebab minggu lepas saya belanja…” lemah-gemalai suara Safura.

“Along, dah tengah malam ni. Asyik bergayut saja 24 jam. Ibu tak suka anak ibu berbual lama-lama dengan lelaki bukan muhrimnya. Kan berdosa tu.” Nasihat si ibu kepada anaknya.

“Ala bu..tu si Ahmad lah. Ibukan kenal orangnya. Kita orang memang baik sejak sekolah menengah dulu.” Jawab Safura.

“Lagipun dia tu kawan Along je lah, kami bukannya bercouple. Dia tak pernah declare apa-apa kat Along. Kami cuma baik saja. Itupun salah ke?”

Manusia, memang bijak membuat justifikasi. Pemikiran kreatif seorang manusia, bijak sekali mencari ruang-ruang di celah hukum untuk mengharuskan perlakuan mereka. Niat yang baik tak menghalalkan perkara yang haram.


‘KEBIJAKAN’ BANI ISRAEL DAN TANGKAPAN IKAN SABTU

Seperti gelagat Bani Israel yang diharamkan bekerja menangkap ikan pada hari Sabtu. Tujuannya ialah supaya hari itu didedikasikan sepenuhnya kepada ibadah khusus mereka kepada Allah.

Namun kaum yang bijak ini, pantas bermain helah. Kreativiti minda mereka digunakan untuk memasang perangkap dan jaring supaya ikan-ikan itu tersangkut dengan sendiri tanpa mereka sendiri melakukannya dengan tangan. Justeru bolehlah dihujahkan dengan bijak kepada Allah bahawa mereka tidak menangkap ikan, sebaliknya ikan itu yang tertangkap sendiri, dan halal benarlah perbuatan itu bagi mereka.

“Salah ikan, bukan salah kami!” barangkali begitulah helah mereka.

Mereka membelok hujah ke sana sini untuk menyedapkan hati sendiri. Apabila akal fikiran yang dikurniakan Allah digunakan untuk menipu Allah, turunlah darjat manusia kepada kerendahan yang hina. Akal dikurniakan Allah kepada manusia agar dengan akal itu manusia tunduk mentaati-Nya, bukan berputar belit mencipta alasan menipu Dia. Akal yang digunakan untuk menipu Tuhan, adalah sebuah kehinaan terhadap kejadian manusia.

“Asfala saafileen,” kata al-Quran.

Justeru mereka beralih kejadian, dihukum Allah menjadi makhluk yang lebih sepadan dengan kerendahan itu:

“Dan sesungguhnya kamu telah mengetahui (bagaimana buruknya akibat) orang-orang di antara kamu yang melanggar (larangan) pada hari Sabtu, lalu Kami berfirman kepada mereka: “Jadilah kamu kera yang hina!” [al-Baqarah 2: 65]

Inilah TEORI EVOLUSI CINTA. Bermula dengan sebaik-baik kejadian, mereka bermain cinta murahan beralaskan akal dan hujah-hujahnya. Dengan cinta sehina itu, manusia beransur-ansur turun sifat kemanusiaannya. Hilang malu yang menjadi benteng iman. Akhirnya menjadi kera.

Kera itulah barangkali yang terkinjal-kinjal dilamun cinta monyet terkena sumpahan Allah ke atas kaum yang mensesiakan akal kurniaan Tuhan untuk menipu Tuhan.

Bagaimana hal ini boleh berlaku??

Inilah yang gagal difahami oleh kaum yang bijak pandai ini. Mereka berdolak dalih tentang alasan-alasan sosial serta masalah awam, serta tidak segan silu mencari pula hujah-hujah yang berkonotasi agama untuk menolak keperluan batas-batas pergaulan .

Sedangkan Allah Subhanahu wa Ta’aala memerintahkan kita menjaga batas ini, adalah untuk mengawal sesuatu yang manusia lemah terhadapnya.

Iaitulah soal HATI!
Ya, siapakah yang lebih kenal akan soal hati selain Dia?
Dia yang menggelarkan hati kita sebagai QALB, iaitu sesuatu yang berbolak balik. Sesungguhnya dengan segala unsur bijak yang ada di minda, kita terlupa bahawa Allah mahu menyelamatkan kesucian HATI, yang tidak mampu ditanggung logik. Akal kita dengan ilmu di puncak menara gading mana sekali pun, tidaklah kuat untuk mengawal hati. Akal itu menteri, rajanya adalah hati. Sering sahaja raja yang berkuasa itu berpaling tadah dari akal kepada NAFSU.

Jangan nanti disumpah Allah cinta itu menjadi cinta kera, kaum yang dihina Allah kerana terlalu bijak cuba melicik Dia.

Kamu BIJAK SINI, tetapi Allah itu BIJAK SANA. Maha Bijaksana!

Monday, October 5, 2009

Ahli facebook kena baca!!


Walaupun benda ni dah lama tersebar tapi aku tetap nak postkan di sini. Mungkin ada juga yang masih belum tahu. Terpulang untuk kalian membacanya atau tidak, tapi demi darah saudara Islam kita di Palestin sana, harapnya dapatlah diluangkan sedikit masa membaca entry ini.

Diambil
di sini dan boleh rujuk di sini



Tahukah anda!!!Facebook telah berjaya mengaut keuntungan sebanyak USD300 juta pada tahun 2008?Ini tidak menghairankan kerana ia disokong oleh 140 juta pengguna aktif di seluruh dunia dan sejumlah 8.5 juta foto dimuat turun setiap hari.

Tahukah anda!!! bahawa pengasas Facebook , iaitu Mark Zuckerberg dilahirkan dalam sebuah keluarga Yahudi-Amerika dan dibesarkan di Dobbs Ferry, Westchester County, New York?


Tahukah anda!!! bahawa Mark Zuckerberg semasa menuntut di Universiti Harvard telah menggodam laman sesawang universiti untuk mendapatkan profail peribadi para pelajar tanpa kebenaran mereka? Maka, adakah jaminan terhadap profail peribadi para pelanggan Facebook tatkala kini beliau adalah merupakan CEO-nya?


Tahukah anda!!! bahawa Majalah Time telah mengiktiraf Zuckerberg dalam ranking ke 52 daripada 101 tokoh sebagai antara 'tokoh paling berpengaruh dunia 2008รข€², iaitu sebaris dengan nama besar Barrack Obama dan Dalai Lama? Tahukah anda bahawa majalah Forbes Top400 telah menyenaraikan Mark Zuckerberg sebagai individu ke-321 terkaya Amerika daripada 400 individu lain pada 2008? Namun apa yang lebih penting, Zuckerberg merupakan individu termuda pernah disenaraikan Forbes, ketika usianya baru mencecah 24 tahun dengan kekayaan peribadi sebanyak USD1..5 billion.


Tahukah anda!!! bahawa Mark Zuckerberg, CEO Facebook adalah merupakan seorang ahli aktif kepada sebuah pertubuhan persaudaraan Yahudi Amerika Utara, Alpha Epsilon Pi Fraternity (AEPi) ?

Sedikit Info tentang AEPi:

1) Diasaskan untuk membantu lelaki Yahudi mencari pasangan Yahudinya.
2) Ia juga bertujuan untuk mengekal dan menguatkan hubungan sesama Yahudi diperingkat sekolah tinggi dan di bidang pekerjaan nanti...
3) Mengekalkan idealisme Yahudi supaya terjaga di sudut nilai, etika, dan menyiapkan peserta untuk menjadi pemimpin negara dan organisasi Yahudi pada masa depan dan dalam pelbagai lapangan bidang profesional.
4) Mark Zuckerberg termasuk dalam senarai alumni AEPi yang masyhur namanya .
5) AEPi berkait secara langsung dengan Israel melalui Ikatan Inisiatif Israel
6) AEPi sangat berkait rapat dengan kebanyakan pertubuhan Yahudi/Zionis antarabangsa seperti AIPAC , Hillel , Israel on Campus Coalition , Aish HaTorah , Chabad on Campus , Hasbara Fellowships , B'inai Brith International , Shaare Zedek , Chai Lifeline , Holocaust Museum , dan Gift of Life .

Dan tahukah anda bahawa keuntungan Facebook datang daripada iklan-iklan yang dipapar. Semakin banyak pengguna dan pengunjung Facebook , maka semakin banyak pulalah keuntungannya.Pergi ke manakah pula semua keuntungan tersebut? Persoalan paling besar di sini ialah, adakah keuntungan besar yang diperolehi oleh Facebook turut digunakan untuk membiayai dana perang Israel menentang umat Islam di Gaza, Palestin dan umatIslam di seluruh dunia?

Ramai juga rakan-rakan aku mengatakan; "kat sana ramai budak-budak sekolah kita", "kat sanalah aku dapat contact rakan-rakan lama", "dah semua orang ada, aku pun nak buat gak" dan macam2 lagi alasan. I've done my part. It's up to you to think and react. Kita semua dah besar. Dah boleh bezakan mana baik, mana buruk.wallahu'alam.

Sunday, October 4, 2009

Penantian yang bakal berakhir??

It has been about 3 days since aku create blog ni but no visitor at all!haha.. (mana tak nya, tak inform kat sesiapa pun!) Maybe I should tell some of my friends tomorrow about the existence of this blog. Teringat satu madah yg pernah aku baca dekat rnysa's blog. Begini bunyinya:

Setiap yang menulis pasti menerima bala
Apa yang ditulis akan kekal setiap masa
Jangan berani menulis perkara yang sia-sia
Melainkan apa yang di hari kiamat mendapat pahala

Sebab nilah yg jadikan aku berfikir 3,4,5 kali nk buat blog ni. Tapi disebabkan free time yg byk utk cuti sem kali ni, (tak ada plan pergi mana2 selain open house) so aku pun bertekad untuk buat.Walaupun bidang menulis ni memang bukan minat and expertise aku, harapnya bermanfaatlah untuk yg membaca.Hmm..who will be the first visitor??..ke tak ada orang pun nak visit blog ni.haha..

Breathe in..1,2,3..haahhh..


What is Asthma??

Asthma (AZ-ma) is a chronic (long-term) lung disease that inflames and narrows the airways.

Overview

The airways are tubes that carry air into and out of your lungs. People who have asthma have inflamed airways. This makes the airways swollen and very sensitive. They tend to react strongly to certain substances that are breathed in.

When the airways react, the muscles around them tighten. This causes the airways to narrow, and less air flows to your lungs. The swelling also can worsen, making the airways even narrower. Cells in the airways may make more mucus than normal. Mucus is a sticky, thick liquid that can further narrow your airways.

This chain reaction can result in asthma symptoms. Symptoms can happen each time the airways are irritated.

Signs and Symptoms:

1. Recurring periods of wheezing (a whistling sound when you breathe)
2. Chest tightness
3. Shortness of breath
4. Coughing. (the coughing often occurs at night or early in the morning)


Hmm..Im currently having difficulty in breathing. Actually since Raya, last week ago. Does it Asthma?? Hope so not.People who had these symptoms please check to the nearest clinic=)

Saturday, October 3, 2009

Hatiku gembira, wajahku ceria

Petang tadi, aku dapat ym dengan..HLOVATE!!!(rakan2ku jangan jeles ya!=)Novel dia banyak menyedarkan aku dan buat aku terfikir erti kehidupan yang sebenar(puitis juga tika ni!) selain daripada pembelajaranku melalui guru2,rakan2 seperjuangan yang banyak membantu dan juga bahan ilmiah yang lain.
Terima kasih semua!


I look, I see

I look, I look, I see
I see a world of beauty
I touch, I touch, I touch, I feel
I feel a world around so real
And everything I do I dedicate to You
Cause You made me
I am for You
I listen, listen, listen, I hear
I hear the words of God so clear
I read, I read, I read, I know
It helps my knowledge grow
And everything we do
We dedicate to You
Cause You made us
We are for You
I listen, listen, listen, I hear
He sent the Prophet to show us the way
He made Religion perfect that Day
Peace be upon him, upon him we pray
Salatullah, wa salamu ‘alyhi
I sleep I sleep, I sleep, I dream
I dream I’m in a garden green
I wish, I wish, I wish I pray
I pray to be here everyday
And everything I do
I dedicate to You
Cause You made me
I am for You
I work, I work, I work, I strive
To make something of my life
I seek, I seek, I seek, I find
I find another hill to climb
And everything we do
We dedicate to You
Cause You made us
We are for You
I look, I look, I look, I see
He sent the Prophet to show us the way
He made Religion perfect that Day
Peace be upon him, upon him we pray
Salatullah, wa salamu ‘alyhi

Cuak tak cuak!

Pagi, Samoa Amerika


Satu siri tsunami melanda negara kepulauan Pasifik Samoa Amerika dan Barat mengorbankan sehingga 100 orang, beberapa daripadanya dihanyutkan ke tengah laut, selain mencederakan beberapa ratus lagi dan meninggalkan kerosakan besar di kampung tepi laut.
Rakaman televisyen memaparkan rumah rosak teruk, kenderaan dihanyut ke dalam laut atau tersangkut di atas pokok dan bot nelayan tercampak ke darat akibat dipukul ombak besar yang dicetuskan oleh gempa bumi berukuran 8.0 Richter 20 minit sebelumnya.

5.16 petang, Sumatera Indonesia


Gempa bumi bermagnitud 7.6 yang melanda Sumatera Barat sekitar jam 5:16 petang waktu Indonesia Barat semalam mengakibatkan beberapa bangunan utama di Padang mengalami kerosakan teruk, seperti Rumah Sakit Umum Pusat M Jamil Padang, Rumah Sakit Selasih dan Hotel Rocky. Beberapa lagi bangunan seperti bangunan lembaga pendidikan LBA-LIA, bangunan Sekolah Tinggi Kesihatan (Stikes) Indonesia dan Hotel Ambacang, roboh, dan juga beratus-ratus kedai yang terletak di beberapa jalan utama kota Padang, seperti di Jalan Sawahan, Pemuda, Veteran dan beberapa tempat lain.
Akibat gempa itu juga, sebahagian pasar raya, pasar utama di pusat bandar Padang, juga terbakar. Kota Padang diselubungi kegelapan malam itu berikutan terputusnya bekalan elektrik. Hujan lebat yang turun pada malam hari memeritkan keadaan penduduk yang masih dalam keadaan terperanjat berikutan gempa bumi berkenaan.


Maklumat lanjut: Berita Harian Online

±6.20 petang, bilik 116A, Mahallah Zainab Jahsyi, UIA, Malaysia


Waktu tu aku sedang duduk atas kerusi di meja study aku.Berseorangan. Fadz, room-mateku sedang basuh baju. Esok nak exam math iv .Tengah rilex2 la ni baca notes math, tetiba rasa macam ada benda goyang-goyangkan kerusi aku. Toleh belakang tak ada apa2. OK.. aku pun sambung baca math macam baca buku sejarah=) Tetiba rasa lagi.Nak hilangkan rasa tak sedap hati ni, aku pun main goyang-goyangkan lagi kerusi.haha..apa motifnya?!?Ia berlanjutan dalam beberapa minit..


Setengah jam selepas kejadian..


Anis, classmate aku dekat Mahallah Khadijah call. Dia kata semua orang kat kc dah turun bawah sebab ada rasa gegaran.Dekat zc tak ada la pulak. Semua rilex2 je..Aku pun buat kesimpulan yang benda goyang-goyangkan kerusi aku tadi adalah disebabkan shaking yang turut dirasai warga kc.huh..
Apa kaitannya cerita aku dengan bencana dekat 2 buah Negara tu??Bak kata anis maybe kita terasa sisa2 gegaran dari mereka kut.hmm..tak tau la.

Take as a lesson..


Bencana, malapetaka, musibah,bala..macam2 dah melanda dunia sekarang. Lepas satu2.Sungguh, ia merupakan peringatan daripada allah bagi hamba-hambanya berfikir.


"Kiamat tidak akan berlaku kecuali apabila ilmu telah diangkat, banyaknya berlaku gempa bumi, timbulnya huru-hara dan banyak pergaduhan iaitu pembunuhan" - Sahih Bukhari

"Maka apakah orang-orang yang merancang dan melakukan kejahatan itu merasa aman (dari bencana) ditenggelamkannya bumi oleh Allah bersama mereka, atau datangnya azab kepada mereka dari tempat yang tidak mereka sedari?" (QS. An-Nahl: 45)

"Dan katakanlah: Segala puji bagi Allah, Dia akan memperlihatkan kepadamu tanda-tanda kebesaran-Nya, maka kamu akan mengetahuinya. Dan Tuhanmu tidak lalai dari apa yang kamu kerjakan'' (QS. An Naml: 93).


Peliharalah diri.Bersihkanlah hati. Semoga kita dijauhkan dari segala malapetaka dan berada dibawah lindungan Allah.Amin.

Just to start

Bismillahirrahmanirrahim..
I'm just new to this thing. Tak ada idea nak tulis apa lagi. Actually before this rasa macam banyak yang nak dishare. Sebab tu nak berblogging ni. Tetiba pulak blank semacam ni. Tak tau nak start dengan apa.Aisehh..